Bu sosun bütün ev yemekleri gibi çok net bir ölçüsü yok. Kabaca 1 kilo domates için 2 büyük soğan, 4 adet kapya biber, 4-5 diş sarımsak olarak düşünülebilir.
Bir kaşık zeytinyağı içinde yemeklik kıyılmış soğanlar hafifçe öldürülür, içine kabaca küçültülmüş, biberler ve sarımsaklar eklenir. Bu karışıma tuz ve bir tatlı kaşığı şeker eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp biberler yumuşayana kadar pişirilir. Bundan sonra çekirdekleri çıkarılarak doğranmış domatesler eklenir. Tencereye bir çorba kaşığı elma ya da üzüm sirkesi ve nane, kekik, fesleğen ve isteğe göre acı pul biber eklenir.
İyice pişen karışım daha sonra rondodan geçirilerek sos haline getirilir. Bu sosta klasik olarak kekik, nane ve fesleğen olmasına rağmen isterseniz bu baharatları ve istediğiniz herhangi bir baharatı, daha sonra sosu kullanırken de ekleyebilirsiniz.
Bu sos daha sonra uzun bir süre ve çeşitli şekillerde kullanılabilir. Buzlukta uzun süre taze kalıyor.
Mesela makarna haşlayıp sadece bu sosla ve üzerine biraz da rende peynirle servis yapmak mümkün.
Herhangi bir börek yaparken yufkaları ıslatmak için kullanmak mümkün.
Herhangi bir et yemeğinin ya da sebze kızartmasının yanında kullanmak mümkün.
Hiçbir şey olmasa bayat bir dilim ekmek üzerine sürüp, üzerine peynir yada isterseniz sucuk dilimleri koyup fırınlayarak yalancı pizza yapmak mümkün.
Yani çok yönlü kullanılabilecek bir sos.
Dün bu sosu kullanarak bir ratatuy yaptım.
Sosu biraz sulandırarak güveç kaplarının içine yaydım. Üzerine ine inece dilimler halinde doğradığım sebzeleri dik olarak yerleştirdim (Bir patates, bir patlıcan, bir kabak ve iki adet biri yeşil diğeri de kırmızı biber kullandım). Sebzelerin arasına birkaç diş de sarımsak yerleştirdim. Sebzelerin üzerine biraz tuz döküp, çok az da zeytinyağı gezdirdim. Önce üzerini kapatarak sebzeler iyice yumuşayana kadar fırınladım. Daha sonra üzerini açıp sebzelerin çıtır hale gelmesini sağladım. İsterseniz üzerine bir miktar peynir de rendelemek mümkün.
Afiyet olsun.