Annemin soyunu Telatar’lar üzerinden anlatmak anneanne tarafımdan biraz daha kolay , çünkü zor olsa da birkaç yazılı esere ulaşmam mümkün oldu. Birkaç da çocukluğumdan kulağımda kalan bilgiyi aktaracağım, umarım zamanla birkaç kişi ile de görüşüp bu bilgileri biraz daha geliştiririm.
Pazar’ın eski belediye başkanlarından Hızır Ali Telatar’ın bu konuda yazdığı bir föyden faydalandım.
Bu föydeki bilgilere göre 1461 yılında bölgenin Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinden itibaren bölgeye İç Anadolu’dan Müslüman nüfus yerleştirilmeye başlanıyor. Tilator Uzun Mustafa önderliğinde Bosna’dan getirilen bir gurup insan da 16 yüzyıl? sonlarında Atina’ya (şimdiki Rize Pazar) yerleştiriliyor.
Bu föyde ‘’ 1844 yılında bölgeye seyahat eden Alman Prof.Karl KOCH” Pazar’ı üç adet Vadi Ağası idare ederdi “ der. Birinci Ova Beyi Telatar’lar Rize’ye dış batı sınırından Kız kalesine kadar, İkincisi Balta’lar Sahil şeridinden Hemşin Zuğaya kadar, üçüncüsü de Basa’lar Bulep Ova Beyi olarak Bulep ve Mermanat bölgesine bakardı.’’ diyor.
Benim burada yapacağım eklemeler şunlar. Telatar, Balta ve Basa aileleri birbirine yakın akraba, hatta temelde aynı sülaledir.. Mesela aynı adamın bir çocuğunun çocukları bu ailelerden birini meydana getirirken diğer çocuğunun çocukları diğer aileyi meydana getirmiş. Ayrıca bu aileler arasında çok miktarda evlilik olmuş.
Bu kaynakta Rize’den Kız kulesine kadar Telatar beyi bakardı diyor. Bu durumda Kız kulesi (Sermin’in her gün facebook’ta resmini koyduğu Ceneviz kalesi) Telatar’lara ait toprakların batıdaki sonu ucu, halbuki yukarıdaki yazıya göre doğu tarafındaki sonu olması gerekirdi. Dedemin babasına ait tarihi taş konak da Pazar merkezinde idi, yani Kız kulesinin doğusunda yer alıyordu. Bu nedenle bu konuda bir şey bilen varsa bilgi bekliyorum.
İkinci bir ekleme yapacağım nokta da ben çocukluğumdan beri hep aile içinde ‘’Zletar’’ dan gelindiğini hatta soy isimi de buna benzetilerek alınmış olabileceğini duymuşum. Şu anda Bosna’da değil ama Bosna sınırına 15 kilometre yanında Sırbistan’da ‘’Zlatibor’’ diye bir kasaba var. Bu isim benzerliği beni bu bölge konusunda heyecanlandırdı. Bir de Şu anda Hırvatistan’da ‘’Zlatar’’ kasabası çok akla yatkın geliyor. Hızır beyin föyünde belirtilen Bulgaristan ve Romanya’daki şehirler coğrafi olarak pek mümkün görünmüyor.
Acaba bu konuda başka bilgisi olan kimse var mı?
Hızır beyin föyündeki aile ağacını basitleştirerek anne tarafımdan erkekleri bu güne kadar getirdim. Bu soy ağacına göre bizim nesil onuncu nesil.
Çelebi Mustafa Ağa (1681-1761)
Osman Ağa I. (1714-1814)
Mustafa Ağa II. (1745-1815)
Osman Ağa II. (1775-1855)
Ahmet Ağa I. (1795-1870)
İbrahim Ağa (1815-1895)
Hasan Ağa (1837-1922)
Osman Cevdet Efendi (Dedem)
Hasan Telatar (Dayım)
Emre Telatar (Kuzenim)
Hasan Ağa’dan itibaren benim de şu anda yaşayan bir çok kişinin de bilgileri daha sağlam. Bu kısmı biraz daha geniş tekrar yazacağım. Bu arada bilgisi olan benimle paylaşsın lütfen.
Dear Ayse Nur,
I am belonging to Zlatarevic family by my maternal side.
This is an old Bosniak noble family from Western Bosnia (Livno and Glamoc area).
My late grandfather always used to say that we have distant family in Ottoman Turkey area whom we lost conract due to wars.
Are you perhaps descedant of Zlatarevic family?
WE KNOW THAT, OUR GRANDGARAND.. FATHER CAME FROM ZLATAR. MAYBE WE ARE SHARE SAME ANCESTOR.
If you have more information about your grandfather who came from Zlatar (evic) family, the origins, father names etc. Please do share with me on amer.jaganjac [at] yahoo.com e-mail adres. Thank you.