Monthly Archives: Ekim 2017

YOLLAR VE YOLCULUKLAR; CUMHURİYET BAYRAMINI GELİBOLU MANZARASINDA KUTLAMAK, DEĞİŞİK BAKIŞ AÇILARI, KÖYE GELEN ŞEHİR

Geçtiğimiz iki buçuk haftayı yollarda geçirdim. Bu süreç içerisinde hem Hacettepe’den sınıf arkadaşlarımla, hem de Elazığ’da geçen mecburi hizmet günlerindeki arkadaşlarımla buluştuğum için sadece gerçek yollarda değil, hayatın geçmiş yollarında zihinsel bir yolculuk da yaparak bir çok anıyı canlandırmış oldum.

Continue reading… →

GÖĞE BAKAN KOCAKARI KASIM 2017 (HİCRİ 1438, RUMİ 1432)

Kasım  ayı Hicri takvime göre Sefer ayının 12’inci, Rumi takvime göre Ekim ayının 19’uncu günü başıyor. Kasım’ın 19’unda  Hicri takvime göre Rebiülevvel ayı,  14 Kasımda ise Rumi takvime göre  Kasım ayı başlıyor.

On Kasım 1938, Atatürk’ün vefatı. Herkesin bildiği gibi Atatürk siroz hastası idi. Atatürk’ün düzenli bir şekilde içki tükettiği biliniyor, ancak zamanın koşullarında, ömrü cephelerde geçmiş bir asker olarak kronik hepatit olma olasılığının da çok yüksek olduğunu düşünmek lazım. Son dönemlerinde siroz hastalığının karın içi asit(sıvı) toplanmasına, muhtemelen portal hipertansiyona sebep olduğu anlaşılıyor. Son günlerindeki zihin bulanıklığının hepatik ensefalopati olduğunu söylemek mümkün. Karın içerisinde biriken sıvı artık solunumunu etkilemiş olmalı ki ölmeden önce  Atatürk’e, daha sonraları çok yanlış olduğu anlaşılan, ancak o zamanın tıp bilgilerine göre doğru kabul edilen karın içi boşluğundan litrelerce sıvı boşaltıldığını biliyoruz. Bu işlemin hepatik ensefalopatisini hızlandırdığını anlıyoruz. Bu günkü şartlara göre ancak karaciğer nakli ile yaşamı uzatılabilecek bir hasta olduğunu, o devirde ise doktorların ellerinde hiçbir şey olmadığını anlıyoruz.

‘’Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’’ sözünü unutmamak lazımdır.

 

Mevsimsiz sıcaklar anlamına gelen pastırma yazı 11 Kasımda başlıyor.

Mevlid kandili de Rebiülevvel ayının 12’inci gecesi yani 29 Kasım günüdür. Bu gün Hz Muhammed’in doğduğu gündür.

Dört Kasım günü Boğa burcunda dolunay var. Diyete başlamak için uygun bir gündür.

Bu ay yeniay ise 18 Kasımda ve Akrep burcundadır. Bundan 3 gün öncesinden itibaren hayatımızdaki sıkıntılı olayları, bizi rahatsız eden ilişkileri düşünmek üzere derin düşüncelere ve kendimizi sezgilerimize açık tutma zamanıdır.

 

Bİ SEMRA MACERASI, CUNDA, RODOS, SİMİ, O ADA SENİN BU ADA BENİM YELKOVAN KUŞLARI MİSALİ BİZ

Artık Egeli oldum ya, Hacette sınıfımızın Ege taifesine dahil oldum. Bu arkadaşlar, son yıllarda, birkaç ayda bir toplanıp,  bir hafta sonu geçiriyorlarmış. Bu kez de Marmaris’te (Servet Baysal’ın ev sahipliğinde) bir hafta sonu geçirmeye karar verilmiş.  Semra Haver Uğurgelen ile birlikte mademki bu kadar yol gideceğiz, bari biraz da çevreyi gezelim düşüncesi ile mini bir tatil planı yaptık.

Continue reading… →

KEBAN BARAJ GÖLÜ, HALKIN VE ROMANLARIN VALİSİNİN KÖPRÜSÜ, KAPI TOKMAKLARI, GELENEKSEL EVLERİ, LÖK, YOLLARDAN AKAN SULAR, DERİN KANYONLAR, MAĞARA TÜNELLER, YABAN HAYATI, DOĞA SPORLARI VS VS, KISACA KEMALİYE

Türkiye’nin en kayda değer ilçelerinden biri de hiç kuşkusuz Kemaliye’dir. Kemaliye, bu adı almadan önce Eğin olarak bilinirmiş, 1922 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini almıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca da önce Elazığ, sonra Malatya ve son olarak da Erzincan illerine bağlanmıştır. Nüfusu halen 2500 civarındadır, sanırım bütün tarihi boyunca ciddi ulaşım sorunları çekmiştir. Bu ulaşım sorununun derinliğini hem mağara tünelinin, hem de vali köprüsünün yapılış öykülerinin adeta birer halk hikayesi olarak anlatılışından anlıyorum.

Continue reading… →

BOZCAADA’DA NEYE NİYET NEYE KISMET, PARAMPARÇA VE SIRIL SIKLAM

Bu yaz, her tarafı denizlerle çevrili bir ilde yaşarken, denize girmek için birkaç güzel yer keşfetmeye çıktık. Denize girecek farklı yerler araştırırken birkaç kez de Bozcaada’ya gittik.

Denize girmek için düşük ısıya ayarlanmış benden termostatı gerektiren güzel plajlarını, midene bayram, cebine hüsran yaratan lokantalarını, şaraplarını, kekik çeşitlerini, sarı kantaronunu, feribot kuyruklarını öğrenmeye ve kanıksamaya başladığımızı söyleyebilirim.

Continue reading… →

Show Buttons
Hide Buttons