Bu gün nefis bir buzluk temizleme yemeği yaptım. Buzlukta bazı malzemeleri bulundurmayı severim. Mesela her zaman buzluğumda haşlanmış nohut olur. İstediğim anda pilav, çorba, salata ya da mesela patlıcan yemekleri içine 1 avuç haşlanmış nohut atarım. Bu şekilde haşlanmış nohut kullandığım için buzlukta sadece 1 avuç kalmıştı.
Çoğu zaman köfteyi de 1 kg kıymadan yapar ve tek sıra halinde buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta bulundururum. Böylece acil durumlar için her zaman hazırda bir yemek olur.
Geçen gün yerel bir markete gitmiş ve orada bulduğum ve köy kadınlarına yaptırdıklarını söyledikleri, el açması mantı vardı. Öyle pek sık mantı yemeyiz ama bazen çorbalara filan birkaç tane attığım olur. Bu mantıyı da denemek için az miktarda almış, bir kısmını çorbada kullanmıştım, dolayısıyla geride bir avuç kadar kalmıştı.
Bahçeden topladığımız domates ve biberlerle eylül ayında salça gibi bir şey yapıyoruz. Salçadan farkı, bizimkinin suyunun çok daha fazla olması, bu nedenle konserve halinde saklanması.
Bu domates biber karışımının bir kısmına, soğan, sarımsak, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar ekleyerek bir sos hazırlarız. Bu sosu yıl boyunca sebze salatası, pizza, ekmek, makarna üzerinde kullanırız. Bu yemeğe kattığım sos işte bu sostu.
İÇİNDEKİLER
1 avuç mantı
1 avuç haşlanmış nohut
3 adet köfte
1 bardak pizza sosu
1 adet soğan
Zeytin yağı, tereyağı, tuz, su, kuru reyhan
YAPILIŞI
Köftelerin buzunu mikrodalga fırında çözmeye kalktım, ama bu fırını bir türlü becerip kullanamadığım için köfteler yarı pişmiş çıktı. Ben de elimle ezip kıyma haline getirip, bir miktar un katarak yoğurdum. Neredeyse nohut büyüklüğünde köfteler elde ettim. Nohutları suya kayarak buzlarını çözdüm ve kabuklarını çıkardım. Mantıları da bu sürede dışarıda bekleterek onların da çözünmesini sağladım.
Bir soğanı yemeklik doğrayıp, yağda hafifçe pembeleşene kadar çevirdim. İçine köfteleri atıp, çevire çevire bir miktar pişmelerini sağladım.
Nohutları, mantıları ve sosu üzerine ekledim. Bir bardak daha kaynar su ve tuzunu ekleyerek, fokurdadıktan sonra tencerenin altını kıstım. Mantılar şişene kadar 10/ 15 dakika pişirdim. Çok az sulu bir yemek meydan geldi. Üzerine kuru reyhan ekleyerek afiyetle yedik.
Bundan sonra menüme alacağım kadar güzel bir yemek oldu.
Sos yoksa biber, domates salçası karışımı su ile açılarak kullanılabilir. Mantı yoksa erişte de koyulabilir.
Bizim evde hiç acı yemeyen biri olduğundan acı koymadım ama bu yemeğe acı biber de çok yakışır.
Hatta içine bir miktar ıspanak ya da semiz otu da çok iyi gider.
İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt ile de servis edilebilir.
Aynı malzemelerle çorba da yapılabilir. Tabii bu durumda unu köfteye katmak yerine çorbanın suyuna katmak daha mantıklı olacaktır.
Bence bu yemek ya da benzerleri mutlaka, Anadolu’da bir yerlerde yapılmaktadır, çünkü çok otantik ve klasik bir Türk yemeği oldu. Yani ben keşfetmiş olamam.