Bu ayın biri, Hicri takvime göre 1142 yılının, Sefer ayının 14’üne denk geliyor, ayın 18’inde ise Hicri Rebiülevvel ayı başlıyor. Rumi takvime göre ise hala 1436 yılının Eylül ayındayız, Rumi Ekim; ayın 14’ünde başlayacak.
Bu ay içerisinde astrolojik olarak; kişisel gezegenlerden Mars hala, koç burcunda retro harekette, sosyal ve iş gezegenleri denilen Jüpiter ve Satürn düz harekete geçti, jenerasyon gezegenleri olan Uranüs, Neptün ve Pluton ise hala retro hareketteler. Uzun süredir devam etmekte olan Jüpiter, Satürn ve Plüton stelyumu (küme) bu ay da devam edecek. Hatta, 22 Ekim günü bu kümeye, Ay da eklenecek ve gökyüzünde Jüpiter, Satürn, Plüton, Ay birbirlerine çok yakın konumda olacak.
Bu ayın 20-21inde Orioid meteor yağmuru olacak. En iyi Orion takım yıldızının olduğu bölgeden gözlendiği için bu ismi almıştır. Hıdrellez günü gerçekleşen Eta Aquarid meteor yağmuru gibi, yine Dünya ile Halley Kuyruklu yıldızının yörüngelerinin çakışmasından meydana gelir.
Bu ayın ikisinde Koç burcunda, 31inde ise Boğa burcunda gerçekleşecek 2 dolunay, 16sında Terazi burcunda gerçekleşecek bir yeniay var.
Bilindiği gibi kullandığımız takvim ay döngüsüne göre hazırlanmamıştır. Ayın bir döngüsü ortalama 29,5 gün sürer, oysa kullanmakta olduğumuz takvimde 365 gün vardır. Genel olarak her yıl 12 dolunay, her ay bir dolunay gerçekleşirken, birkaç yılda bir yılda 13 dolunay gerçekleşir, o yıl, bir ayda 2 dolunay meydana gelir. İşte aynı ayın içerisinde meydana gelen bu ikinci dolunay mavi dolunay olarak isimlendirilmiştir. Ayın bu dolunayda mavi renkte olacağını beklemeyin, bu isim 1880lü yıllarda bir volkan patlamasının yarattığı özel bir görüntü sebebiyle verildi.
Gelelim sonbaharın ilk ayında gerçekleşmesi beklenen fırtınaların isimlerine; bu tarihlerdeki hava değişiklikleri yüzyılların gözlemine dayanmaktadır. Fırtına isimleri ise bu döneme denk gelen doğa olaylarına uygun olarak verilmiştir.
03 Ekim; Kuş Geçimi Fırtınası (Anadolu’daki son kuşların göç dönemi),
04 Ekim; Koç Katımı Fırtınası (Sürüden ayrılan koçların sürüye geri salındığı zaman),
09 Ekim; Yaprak Dökümü Fırtınası (Doğanın yaprak dökerek kışa hazırlanma dönemi),
14 Ekim; Meryemana Fırtınası (Gök gürültülü ve şimşekli, yağış düşüren fırtınalar),
17 Ekim; Kırlangıç Fırtınası (Kırlangıçların Anadolu’dan göç zamanı),
18 Ekim; Koz Kavuran Fırtınası (Kuzey Ege ve Marmara’nın batısındaki lodos fırtınası),
21 Ekim; Bağ Bozumu Fırtınası (Bağlardaki üzümlerin toplanma dönemi),
28 Ekim; Balık Fırtınası (Balıkların Marmara denizinden Karadeniz’e geçtiği dönem)
Ekim ayında sonbahar kendini iyice belli etmeye başlayacak, günler giderek kısalacak, yapraklar sararacak, hava soğuyacak.
Yine de Ekim, son kış hazırlıklarının da tamamlanacağı çok bereketli bir aydır. Bu ay bazı göstergelere bakarak kışın nasıl geçeceği tahmin edilebilir. Ayva ve Nar, bol ve güzel olursa kış sert geçer. Kavak ağaçları yapraklarını tepe kısımlardan dökmeye başlarsa kış sert geçer.
Ekim ayı balıklar açısından oldukça bereketli bir aydır. Lüfer, Palamut, Barbunya, Tekir, Sardalye, Levrek bolca bulunur. Bu yıl Palamut şimdiden çok bol, bu da bu yıl Hamsinin az olacağının göstergesi sayılır.
Ekim ayı, yazlık sebze bahçelerinin temizleneceği, toprağın kazılacağı, meyve ağaçlarının köklerinin havalandırılıp, gübreleneceği bir zamandır. Ay sonundan itibaren yeni meyve fidanları da dikilebilir.
Ispanak, turp, soğan, sarımsak gibi bitkilerin tohumları ekilebilir. Marul, lahana, brokoli, pırasa gibi sebzelerin ise fideleri toprağa aktarılır.
Merhaba hocam arkadasim yildiz Uzun ile yasam ve yoga sohbet ederken soz size geldi. Arkadasim Web sayfanizi link atinca sizi tanimis oldum. Harikasiniz, yasaminizi doktorluk yillariniz ve dogal icten yazilarinizi yavas yavas okumaya basladim. Bu dunyada sizin gibi guzel yurekli insanlar oldukca hersey guzel. Yolunuz sevgiyle acilsin
çok teşekkür ederim, sizin güzel görüşünüz