En çok sevdiğim sebzeler yeşil yapraklardır. Ispanak için her zamankinden farklı tarifler denemek istedim.
İÇİNDEKİLER
1 bağ ıspanak
1 havuç
¼ kalıp Beyaz peynir
Tuz/ acı biber
3 kaşık Mısır unu
Zeytinyağı
YAPILIŞI
İyice yıkanmış ıspanaklar, çok az tuz, biraz acı biber eklenerek, 1 kaşık zeytinyağında hafifçe yumuşayana kadar sotelenir. Ispanaklar soğuduktan sonra elde sıkılarak suyu süzülür ve bıçakla küçük parçalara ayrılır.
Havuç kalın rende ile rendelenir.
Beyaz peynir ufalanarak parçalara ayrılır.
Mısır unu, havuç, peynir ve ıspanaklar birlikte yoğrularak ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilir.
Ispanak köfteleri az yağda çevirerek pişirilir.
Köfteler bu şekilde yenilebileceği gibi, yarı kızarmış köfteleri bir tepsiye alarak, üzerine istediğiniz peyniri rendeleyip, üzeri kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
Bence sadece tavada az yağla kızarmış hali çok daha güzel oluyor. Ispanak köftelerini herhangi bir et yemeğinin yanında servis edebilirsiniz. Ertesi güne kalırsa, üzerlerine yumurta kırarak kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Şubat ayının 13ünde Recep ayı yani üç aylar başlıyor, 18 Şubat, Perşembe günü yani Recep ayının 6sı ise Regaip kandili.
Şubat ayının ismi Süryanice ve İbraniceden gelmektedir, aslında bu gün kullandığımız miladi takvimin ilk kullanıldığı zamanlarda ismi bile olmayan ve yılın son günleri kabul edilen bir zaman dilimiydi ( o zaman ilk ay mart ayı idi, adını savaş tanrısı marstan alır). İşte bu nedenle dünyanın güneş etrafında dönüşlerinden artan 6 saate yakın zaman artığı her 4 yılda bir şubat ayına bir gün eklenerek düzeltilir. Geçen yıl artık yıldı( şubat 29 gündü) bu yıl ise 28 gün sürecek.
Normalde Ocak ayının sonu Zemherinin yani en soğuk günlerin de sonudur, ancak benim 60 küsür yıllık ömrümde, Şubat ayının Ocaktan daha sıcak olduğuna hiç şahit olmadım. Hele bu yıl kış birkaç hafta daha kaydı, şubat soğuk geçecek sanırım.
Şubat ayındaki fırtınalar; 1 şubat hamsi fırtınası ( hamsi ve diğer soğukta yağlana balıkların en leziz zamanıdır); bundan sonra birkaç gün süren fırtınalar söz konusu olabilir. 20 şubatta havaya, 27 şubatta karaya, 6 martta suya cemre düşer. Yani şubat sonundan itibaren ısı artışı beklenir, ancak tam da cemre düşme zamanlarında fırtına ve kötü hava olması normaldir.
Ay döngüsüne bakacak olursak; 11 Şubat; saat 22:05 te, kova burcunda yeniay, 27 Şubat, saat 11:17de başak burcunda dolunay olacak. Özellikle, başak disiplinini ve terk etme enerjisini barındıran 28 şubat diyete başlamak için çok uygun bir gün gibi görünüyor.
Ay, 3 şubatta dünyaya en yakın,18 şubatta en uzak konumunda, 18 şubatta ay ve mars birbirine çok yakın, 26 şubatta ise Merkür, Jüpiter ve Satürn oldukça yakın konumda olacaklar.
Bu ay hemen bütün ay boyunca Merkür retrosunun ya da durağan enerjilerinin etkisi altında olacağız. Bu da önümüzdeki ayı yarım kalmış işleri tamamlamak, eski defterleri açmak, eskiden verilmiş kararları harekete geçirmek için uygun, yeni kararlar almak, yeni işlere başlamak için kötü bir zaman demek. İletişim kazaları, elektronik arızalar olabilir.
Merkür retrosu deyip geçmemek lazım. Bu yazıyı eklemek için bloğu açmaya çalıştığım zaman şifrem kabul edilmedi. Bin bir uğraşıdan sonra yeni şifre alıp girebildim.
Sık sık, kilerde, buzlukta yemek yapmaya yetmeyecek miktarlarda artan malzemelerden aşure gibi çorbalar yaparım. Hal böyle olunca da genellikle her yaptığım çorba diğerinden farklı olur.
Bu gün yaptığım çorba oldukça bol malzemesi olan bir çorba idi.
İÇİNDEKİLER;
8-10 adet hazır mantı; hazır el açması mantılar çıktığından beri sıkça alır buzluğa atarım, bizim evde mantıdan çok makarna sevilir, mantıyı genellikle çorbaların içinde kullanıyorum. Mantının torbası delinmiş, alttaki nohut torbasının üzerine birkaç mantı tanesi düşmüş, işte bu taneler bu yemeğe kattım.
6-7 tane bulgur köftesi; geçen ay bulgur köfteli ıspanak yemeği yapmıştım, artan köfteleri her çorbaya eklediğim için, sadece bu kadar kalmış. Çorbaya koyduğum mantı çok azdı, bu köfteleri de ekledim.
Bir avuç haşlanmış nohut; her zaman buzluğumda olur, çorbalara, pilavlara, sebze yemeklerine avuç, avuç nohut atarım.
Bir avuç haşlanmış barbunya fasulye; bunu da yanılmıyorsam lahana çorbası yapmak için haşlamış, fazlasını buzluğa atmıştım.
İki tane közlenmiş kapya biberi; kendi yetiştirdiğimiz biberlerden közlenmiş biber yapıp buzluğa atıyoruz. Bu biberler tarlada sona kalan biberlerdendi, tam kızarmadan yarı yeşilken toplayıp közlemişiz.
Dört kaşık domates püresi, 1 büyük buz küpü kadar et suyu, buzluktan çıkmasa da yeni kar yağmış bahçeden yarı donmuş bir demet taze kişniş.
Buzluktan olmayan 1 kaşık tereyağı, 1 kaşık un, tuz, acı pul biber ve su.
YAPILIŞI;
Aslında unlu köz biber çorbası yapmak için buzluğu açmıştım;
Unlu biber çorbası yapmak için önce közlenmiş biberler ufak parçalar halinde kesilir. Bir kaşık un, bir kaşık tereyağında kokusu çıkana kadar kavrulur. İçine su eklenir, topaklanmaması için karıştırarak kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra içine iyice kıyılmış, közlenmiş biber, tuz, pul biber, et suyu (isterseniz tablet şeklinde) koyularak, pişirilir.
Eğer pürtüksüz bir çorba isteniyorsa blendırdan geçirilir. Bu çorba kendiliğinden kırmızı olduğu için ayrıca salça gerekli değildir. İstenirse, özellikle de içine et suyu koyulmadıysa, lezzet artırmak için süt ya da krema koymak da mümkündür, renk biraz daha açık olur. Süt ya da kremanın kesilmemesi için, içine bir miktar çorba katıp, karıştırarak ısıtmak, daha sonra çorbaya eklemek gerekir.
Ben bu çorbayı yapacaktım, ancak biber oldukça azdı ve rengi yeşile yakındı, o nedenle içine domates püresi koydum. Sonra da buzlukta ufak tefek ne kalmışsa ekledim. Üzerine de taze kişniş koydum.
Çok güzel bir kış çorbası oldu.
BULGUR KÖFTELİ ISPANAK YEMEĞİ
Bulgur köftelerini bu yemek için yapmıştım, yarısını yemeğe katıp, yarısını tekrar aynı yemeği yapacağım zaman için saklamıştım, ancak bu süre boyunca hemen her çorbaya bir avuç köfte attığım için, bu çorbaya birkaç adet kaldı.
İÇİNDEKİLER
Yarım kilo ıspanak
1 orta boy soğan
1 su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı un
Tuz, tatlı toz biber, acı pul biber
1 kaşık tereyağı, zeytinyağı
YAPILIŞI
Bir bardak ince bulgur üzerine aynı ölçüde kaynar su eklenir, üzeri kapatılıp, bulgurun şişmesi beklenir. Bulgur şiştikten sonra yarım bardak un, tuz, biber eklenerek yoğrulur. Fındık büyüklüğünde köfteler meydana getirilir. Bu köfteleri sade yapınca her türlü çorba ve yeşil yapraklı sebze yemeklerine katmak çok güzel oluyor. Çorbalarda çiğ, ıspanak gibi çabuk pişen sebzeler için önceden haşlayıp, sonra yemeğe katmak lazım.
İçine biraz salça ve maydanoz koyunca, haşlayıp üzerine sarmısaklı yoğurt ve salçalı yağ dökerek meze gibi de yenilebilir.
Ben genellikle fazla yapıp, haşladıktan sonra buzluğa kaldırıyorum.
ISPANAK YEMEĞİ HALİNE GELMESİ
Yemeklik doğranmış soğanı yağda pembeleştirdikten sonra yarı haşlanmış köfteler içine atılır ve köfteler de soğanlarla birlikte biraz yağda çevrilir. Bundan sonra ıspanaklar, çok az su ve tuz koyulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak, ıspanaklar sönene kadar pişirilir.
Ispanaklar henüz yeşilken yemek iyice karıştırılıp, tatların birbirine iyice geçmesi için servisten önce 5 dakika dinlenmeye bırakılır.