Karadeniz’den, Ege kıyılarına gelince yediğimiz balık çeşitleri de değişti doğal olarak. Şimdi zaten dışarıda yemek mümkün değil ancak, serbest olduğu zamanlarda ne zaman balık yemeye gitsek, mezelerle karnımızı doyurup, balıktan pek bir şey anlayamadık. Zaten bizim alışık olduğumuz, buğulama, çıtlama gibi yöntemler hiç kullanılmıyor. Sadece kızartma ya da ızgara balık yiyebiliyorsunuz.
Bu tecrübelerden sonra eğer, Gelibolu, Karabiga gibi bir yere gitmemişsek, balığı çoğunlukla evde yemeye başladık. En çok kullandığımız pişirme şekli de fırınlama oluyor.
FIRINDA SEBZELİ KARIŞIK BALIK
İÇİNDEKİLER
1 adet levrek
2 dilim somon
6,7 tane köy biberi
2 büyük soğan
1 baş sarımsak
2 adet limon
Taze biberiye
Tuz
Zeytinyağı
YAPILIŞI
Tepsinin alt kısmı, 3,4 milim kalınlığında kesilmiş soğan dilimleri ile döşenir. İçi temizlenmiş ve biraz tuzlanmış levrek soğanların üzerine yatırılır. Tepsinin bir yarısına köy kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılmış somonlar ve köy biberleri koyulur. Sarımsak ise soyulmadan, sadece kök kısmı ve en dıştaki zarları temizlenerek, bütün olarak enlemesine ortadan ikiye bölünür, kesik kısımları tepsinin altına gelecek şekilde yerleştirilir. Balıkların üzerine tuz serpilir. En üste istenen miktarda ince kesilmiş limon dilimleri ve biberiye dalları koyulur. Son olarak bir iki kaşık kadar zeytinyağı eklenir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.
Somonla biber birbirine çok yakışıyorlar, bu tarifi bibersiz yapmayın.
İki balığı aynı anda pişirmek istiyorsanız, daha geç pişen balığı küçük parçalar halinde pişirmek gerekir.
YUMURTASIZ KARAMELİZE SOĞANLI PATATES SALATASI
Çok küçük bazı ipuçları ile klasik patates salatası çok az malzeme de koyulsa çok daha lezzetli bir hale geliyor.
İÇİNDEKİLER
3 tane patates
Bir avuç nar tanesi
1 adet soğan
Taze kişniş (tadını sevmeyenler için maydanoz ya da dere otu)
2,3 adet kornişon turşusu
Limon
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI
Patatesler haşlanır, küp halinde doğranır. Soğan piyazlık doğrandıktan sonra az bir zeytinyağı ile iyice sotelenir. Soğanı salataya hafifçe karamelize edilmiş haliyle koymak salatayı çok farklı bir noktaya taşıyor. Soğan ve patates karıştırılır ve istenen miktarda ince doğranmış kornişon ve maydanoz eklenir. Limon, tuz ve zeytinyağından meydana gelen çok basit bir sos yapılır. Salatayı tamamlamak için üzerine limon kabuğu rendelenir. Limon kabuğu rendelemek de salataya çok farklı bir tazelik katar.
En üste biraz renk katmak amacıyla genellikle siyah zeytin koyarım, ancak bu kez ekşi nar vardı, nar taneleri koydum.
TAVADA ELMA TATLISI
Bu tatlı evde az miktarda kalmış, elma, ayva, üzüm, erik gibi meyveleri çok az emekle çek lezzetli bir tatlı haline getiriyor.
İÇİNDEKİLER
3 adet yeşil, ekşi elma
Bir avuç kuru üzüm
1 kaşık toz şeker (aslında her bir elma için 1 kaşık şeker koymak uygun, ama üzüm oyacağım için daha az şeker koydum)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 kaşık tereyağı
Bir avuç kalınca dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
Şeker tavada ağır ateşte, rengi koyulaşana kadar karamelize edilir. Şeker karamelize olunca içine tereyağı katılır. Tereyağı eridikten sonra ince dilimler halinde doğranmış elmalar eklenir, yüksek ateşte, elmaların her iki yanı da hafifçe renk alıncaya kadar pişirilir. Üzümler, elmaların bir yüzü renk alıp, ikinci yüzü çevrildiği sırada eklenir. Elmalar tabağa alındıktan sonra üzerine tarçın ve ceviz serpilir.
Kuru üzüm yerine çekirdeksiz yaş üzüm de çok güzel oluyor. Hatta daha da renkli bir görünüm sağlamak için kuru kayısı, siyah üzüm kurusu bile koyulabilir.
Karamelize şeker olduğundan elmaların birbirine yapışmaması için genişçe bir servis tabağına mümkünse tek sıra halinde yerleştirmek lazım.