Bugün kullandığımız takvimin ilk hali Romalılar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilk takvime göre yılın ilk ayı Mart ayı idi, adı da savaş tanrısı Mars’tan gelmekteydi, çünkü ağır kış iklimi bitmiş, gün/gece eşitlenmiş ve artık dünyevi işlerle ve gerçek anlamıyla savaş zamanı gelmişti. Mart ismi de Türkçeye Latinceden geçmiştir ve Mars ile ilişkilidir.
Hicri takvime göre bu ayın 14ünde Şaban ayına yani yani üçayların ikincisine geçeceğiz ve ayın 27sinde ya da başka bir deyişle Şaban ayının 14ünde Berat Kandili olacak.
Bu ay gökyüzünde hiç retro gezegen yok, 13’ünde yeniay, 28inde ise dolunay, 21 Mart ise ilkbahar ılımı (gün/tün eşitliği) gerçekleşecek. Artık İlkbahar zamanı başlıyor. Zaten 6 Mart günü üçüncü cemrenin toprağa düştüğü gündür.
İsimli fırtınalara gelince 11/17 Mart arası Berdeülaciz, yani kocakarı soğukları, 23 Mart ise tozkavuran fırtınası (Kuzey Ege ve Marmarada lodos), 26 Martta çaylak fırtınası sayılabilir.
Bu ay bahçelerde yapılacak bir hayli iş var. toprağın kazılarak havalandırılması, ağaçların ve çok yıllık çalıların budanması, yaz fidelerinin hazırlanmaya başlaması gerekiyor. Gül çeliklemek için çok uygun bir tarih.
Mart ayında gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, mersin, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları lezzetli ve bol bulunan balıklardır. Özellikle kalkan, levrek ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta uskumru çiroz olmaya başlamıştır.
Güneş ışıklarından yararlanmak için çok uygun bir aydır.