Bu yıl Mayıs ayına, Ramazanda ve karantina altındayken giriyoruz. Mayıs ayının ismi Latinceden gelmedir ve Roma tanrılarından birisi kabul edilen Merkür’ün annesi Maia’dan, Romalı tanrıça Maies’ten, ya da bilgeler için kullanılan maiores kelimesinden türetilmiş olabilir.
Mayıs ayının 6/7 günleri Hıdrellezdir. Bu gün aslında dünyanın Halley kuyruklu yıldızının yörüngesinden geçtiği, dolayısıyla (Eta aquarid) yıldız yağmurunun gözleneceği bir zaman dilimidir. Bu olaydan sonra artık havaların iyice ısındığı, toprağın tamamen yeşerdiği yılın hemen hemen yarısı boyunca sürecek olan hızır (yeşillik, bereket) günleri başlar. Hıdrellez bundan sonraki toprakla uğraşma zamanı öncesinde güzel bir kutlamayı hak eden bir bayram ve doğadan dileklerde bulunma zamanıdır.
Mayıs ayının ilk günü, 1 Mayıs emek ve dayanışma bayramı, 19 Mayıs ise Gençlik ve Spor bayramıdır.
Hicri takvime göre 13 Mayısta Ramazan ayı ve üç aylar bitip Şevval ayı başlıyor. Bu yıl 8 Mayıs gecesi, Kadir gecesidir, 12/ 15 Mayıs günleri ise Ramazan bayramıdır.
Hem dini hem de milli bayramları bol bir aya giriyoruz, şimdilik 19 Mayıs hariç hepsini karantina altındayken geçireceğiz.
Ay döngüsüne ve astrolojik olarak gökyüzüne kabaca bakacak olursak; 11 Mayısta Boğa burcunda bir yeniay, 26 Mayısta ise Yay burcunda dolunay gerçekleşecek. Dolunay, Asya, Avusturalya ve Pasifikten izlenecek olan tam ay tutulması ile birlikte olacak.
Bu ayın ikinci haftasında ise Satürn, Venüs ve Jüpiter retro harekete başlayacak. Sanırım bu gökyüzü hali, iş konuları ve gönül işlerinde bir durağanlık yaşanabileceği anlamına geliyor, ancak işler artık daha ne kadar durabilir, insanlar evlerde yaşarken gönül işlerinde değişiklik nasıl olacak, işte onu bilemedim.
Biraz da dünyadan hava, su ve toprak işlerine bakalım.
Bahçede yapılacak çok işler var, yabani ot temizliği bu ayda sabırla yapılmalı, ayrıca yazlık bostan için fide dikimi yapılması lazım. Domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık fideleri olgunlaşacağı toprakla buluşturulur. Bal kabağı, kavun, karpuz gibi bazı çekirdekler toprağa teslim edilir. Ayrıca sulama borularının çekilmesi, malçlama, gübreleme gibi pek çok iş vardır.
Bilinen fırtına isimleri; 4 Mayıs çiçek fırtınası, 7 Mayıs doğu rüzgarları, 11 Mayıs mevsimsiz soğuklar, 17 Mayıs filizkıran fırtınası, 19 Mayıs Kakulya (ipek böceği) fırtınası, 21 Mayıs Ülker fırtınası, 30 Mayıs kabak meltemi, 31 Mayıs ise artık iyice sıcakların geldiğinin belirtisi Beravih rüzgarlarının (Samyeli) başlaması diye isimlendirilir.
Mayıs ayında tekne ile balık avlama yasağı vardır, olta balıklarının zamanıdır. Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı bu ayın gözde balıklarıdır.