Temmuz ayının adı bazı kaynaklarda Arapça, İbranice ya da Süryanice olarak bildirilse de bu dillere de çok büyük bir olasılıkla Sümerceden geçmiştir. Gılgamış destanında, Tammuz ya da Dumuzi olarak adı geçen bu tanrı, Sümerlerde İnnanna’nın, Akadlarda ise İştar’ın eşidir. Her iki durumda da bolluk, bereket, tabiatın yıl içerisinde yeşermesi ve sonra sararması ile ilişkili mitolojisi vardır. Musevilerin kutsal kitabı Tanah’da da bu inanıştan söz edilmektedir.
Bu yıl kurban bayramı Temmuz ayının 19/23 günleri arasına denk gelmektedir. KTÜ’de çalışırken çok uzun zamanlar eğitim komisyonunda çalıştım, eğitim programını doğru düzgün ayarlayabilmek için bayram tatillerine hafta sonlarının katılıp uzatılacağını tahmin etmek çok önem taşır. Bu nedenle programı yaparken hemen bayramların haftanın hangi günlerinde olduğuna bakardık. Tecrübelerime göre dini bayramlardan biri hafta sonunda ise ikisi de hafta sonu oluyor, böyle yıllarda iş kolay. Ancak, bundan sonraki sene ise ikisi de tam hafta ortasına rastlıyor ve her iki bayramda da tatil son anda uzatılıyor, eğer bu durum düşünülmeden program yapılırsa mümkün değil dersler yetişmiyor.
Herkese iyi bayramlar dilerim. Ve umarım ki aşılar son sürat devam eder. Temmuz ayında kısıtlamalar da kalkacağı için bu bayramda salgının artmamasını dilemekten başka bir şey gelmiyor elimden.
Bu ay 10 temmuzda sabah 04:16’da yengeç burcunda yeniay, 24 temmuzda ise sabah 05:36da kova burcunda bir dolunay meydana geliyor. Ayın döngüsüne göre hazırlanmış bir takvim olan Hicri takvime göre 11r temmuzda 1442 yılının zilhicce ayına giriyoruz.
Ayın 27/28 gecesi delta aquarid göktaşı yağmurunun en güzel göründüğü gece olacak. Delta aquarid gök taşı yağmuru aslında temmuz ortasından, ağustos ortasına kadar sürer, eğer şehirden uzaktaysanız kayan yıldızları görmek mümkündür, perseid meteor yağmuru ile de çakışabilir. Bu gök taşı yağmuru, kova takımyıldızının olduğu yerden saçılır ve dünya yörüngesinin, 96P/Machholz kuyruklu yıldızının yörüngesi ile kesişmesi nedeniyle gözlemlenir.
Temmuz ayı geldi diye fırtınalar bitti sanılmasın; ayın 1’i yaprak fırtınası, 3’ü sam yelleri (sıcak rüzgarlar) , 9’u Çark fırtınası, 10’u Beravih rüzgarları sonu, 20’si gün dönümü fırtınası, 30’unda Kızıl erik fırtınası diye isimlendirilmiş fırtınalar vardır. Bu yıl havalar önceden hiç tahmin edilemez şekilde geçiyor. Hava tahmincilere göre, aşırı sıcaklar ve ardından fırtına, dolu gibi sert havalar mümkün imiş.