Bir yıllık süreç, bitki yapraklarına göre iki büyük bölüme ayrılır. Birinci kısım yaprakların yeşil olduğu zamanı gösteren Hızır günleridir, Hızır günleri Hıdrellez günü başlar, 186 gün sürerek 7 Kasımda son bulur. Kasım günleri ise (soğuk, yapraksız günler), Kasım ayının 8’inde başlar, 179 (artık yıllarda 180) gün sürerek 5 Mayıs günü biter. Zaten Kasım sözü etimolojik olarak Arapça bölen, taksim eden anlamına gelmektedir ve yılı 2 büyük mevsime bölen günlerin başladığı zaman dilimi olduğu için bu aya bu ismin verildiği düşünülmektedir.
Kasım ayının ilk yarısında yapraklar en güzel sonbahar görüntülerini sunsa da bu ay artık; günlerin hızla kısaldığı, havaların giderek soğuduğu, ağaçların yapraklarının tamamen döküldüğü, sobaların kaloriferlerin yandığı, yavaş yavaş ayakkabıların botlara dönüştüğü, yağmurlukların ortaya çıktığı bir aydır. Ayın ortasında görülen lodos fırtınasına bağlı sıcak hava ise ‘pastırma yazı’ olarak bilinir.
Kasım ayının başı, artık son göçmen kuşların da Anadolu’dan ayrılma zamanıdır, bu nedenle hemen ilk günlerdeki hava bozukluğu kuş geçimi fırtınası olarak isimlendirilir. Yedi Kasım ise Kasım fırtınası zamanıdır. 11-12 Kasım arası mevsimsiz sıcaklar olur. 17 Kasım koç katımı fırtınası zamanıdır. Ay sonunda gene fırtına beklentisi vardır.
Bu yıl 5 Kasımda Akrep burcunda bir yeniay var ve ertesi gün Rebiülahir ayı başlıyor, 19 Kasımda ise Boğa burcunda ay tutulmasının da eşlik ettiği bir dolunay olacak.
Kasım ayında bahçelerde çıplak kök ağaç dikimi, çok yıllık bitki dikimi yapılabilir, bahçeler kış için çapalanıp havalanmaya bırakılmalı, kış sebzeleri dikilen yerlere gübreleme yapılmalıdır.
Ekim ayında erken hasat yapılmaya başlandıysa Ege bölgesinde asıl zeytin toplama zamanı Kasım ayıdır.
Kasım ayı balıkların bol olduğu özellikle toriğin en bol, lüferin en lezzetli olduğu zamandır.