Bu yıl Mart kapıdan baktırdı, kazma kürek yaktırdı. Bakalım Nisan nasıl geçecek?
Nisan başında Ramazan ayı başlıyor, bayram ise Mayısın başında olacak.
Bu ay iki kez yeniay olacak; ay sonundaki yeniayda aynı zamanda kısmi bir güneş tutulması görülecek.
1 Nisan 2022 09:23 – Koç burcunda Yeniay
16 Nisan 2022 21:53 – Terazi burcunda Dolunay
30 Nisan 2022 23:27 – Boğa burcunda Yeniay (Güneş Tutulması)
Nisan ayı bahar ayı olmasına karşılık eskilerin april 5 dedikleri, şimdiki takvime göre ayın 20si civarında bir soğuk hava beklenir. Ben bu yıl yaz mevsiminin aniden bastırıp, oldukça sıcak ve kurak geçeceğine dair berbat bir önsezi içerisindeyim, umarım yanılırım.
Nisan ayında balık oldukça boldur, bu mevsimde özellikle kalkan balığı çok lezzetli olur.
Bahçeler yaz ekimlerine hazırlanır. Bu yıl mart ayında hava muhalefeti dolayısıyla yapamadığımız, budama, gübreleme, çapalama gibi işleri bu ayda yapmak gerekiyor. Tohumların yavaş yavaş toprakla buluşturulup, fidelerin hazırlanmaya başladığı zamandır.
Nisan ayı genel olarak April adıyla da bilinir, Roma takviminde ikinci ayın adıdır, ve aprilis latince açmak anlamına gelir. Meyveler, çiçekler, hayvanlar, topraklar ve denizler açılır diye tarif edilir. Tanrıça Afroditle, dahası genel olarak kadın ile ilişkilendirilen bir aydır.
Nisan ismi ise yakın doğu dillerinden dilimize geçmiştir. Farsça; Nisa (kadın), Süryanice; Nisanna( bereket, bolluk), Sümerce nisag (ilk meyveler), Akadca (Nisanu), İbranice (nisan).
Kadın ve bereket kavramlarının birbiriyle özdeşleşmesi bu toprakların kadim inanışlarında Kibele kültü şeklinde vücut bulur. Kibele (Sibel) hem bir tanrıçanın, hem de buğday başağının, yağmur damlasının ismidir. Kibele kültünde, doğurganlık özelliği dolayısıyla, kadın bedeninde aslında toprağın bereketi ve doğurganlığı simgelenmektedir.
Adından da anlaşılacağı gibi, yılın en güzel aylarından biridir.