Kasım ayı ismini Arapçadan alır ve anlamı bölen demektir. Dört mevsim yaşamayan memleketlerde 6 aylık, Hızır ve Kasım günlerine bölünür. Soğuk günler demek olan Kasım günleri 6 Kasımdan Hıdrelleze kadar devam eder.
Bu yıl Kasım ayı Rebiülahir ayında başlıyor, ayın 15’inde ise Cemaziyelevvel ayı başlayacak.
Ay döngüleri; 13 Kasımda akrep burcunda yeniay, 27 Kasımda ikizler burcunda dolunay var.
Gezegen hareketlerine gelince Jüpiter ve Uranüs, Neptün gibi uzak gezegenlerin retro hareketleri devam ederken, ay başında Satürn retrosu bitiyor.
Ayın 17/18’inde en güzel gözlenecek olan Leonarid meteor yağmuru Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının yörüngesi ile dünya yörüngelerinin kavuşması sonucu gözlenmektedir.
İklim koşulları her ne kadar artık öngörülemez hale geldiyse de klasik bilgide ayın 2’sinde Kuş Geçimi, 7’sinde Kasım Fırtınası, 11’inde Pastırma sıcakları, 17’sinde Koç Katımı, ve 28’inde isimsiz fırtına beklentisi vardır.
Kasım ayında artık deniz sıcaklıkları iyice azalır; lüfer (en lezzetli olduğu zaman), palamut, torik, orfoz, sarıağız, tekir, uskumru, kefal, sazan ve yayın gibi balıkların bol olduğu zamandır.
Kasım ayı Samhain (Hallowen, cadılar bayramının atası) bir pagan bayramı ile başlar. Son hasat anlamına gelmektedir ve bilindiği gibi bal kabağı ile özdeşleşmiş gibidir, ancak aslında defne yaprağı ve zeytin dalı da çok önemli olmalıdır. Çünkü zeytin hasat zamanıdır. Defne yaprağının da zeytin dalının da barışın simgesi olması pek tesadüf olmasa gerek çünkü kadim zamanlar için iklim koşulları kış aylarında savaşa izin vermez. Bu mevsim ülkemizde son kış hazırlıklarının yapıldığı ve artık bir içe kapanma haline hazırlıkların tamamlandığı zamandır.
Kasım ayı son yıllarda sonbaharın bütün güzelliklerinin yaşandığı bir ay olarak yaprakların renklendiği, ormanlardan mantarların toplandığı, toprağın çapalanarak kışın havalandırılmaya bırakıldığı, günlerin giderek kısaldığı, hayat döngüsünün kışa hazırlandığı bir dönemdir.