Önce göce ya da öççe denilen bir tür bulgurdan söz etmem gerekiyor. Nasıl yapıldığını tam olarak bilmiyorum, ama ana fikir bulguru çeşitli malzemelerle kaynatıp tekrar kurutmak. Sütle kaynatılanına sütlü göce diyorlar. Galiba her türünde soğan da işin içine katılıyor, muhtemelen salça da koyuluyor. Sütlü olanları daha açık renkli oluyor, diğerleri turuncu renkli oluyor. Bu malzemeyi bazen yemeğin ana gövdesi olarak kullanıyorlar, bazen de bulgura karıştırıyorlar. Mantı içi olarak bile kullanıyorlar.
PATLICAN KAZIMA
Bunun şekil olarak karnıyarığa benzeyen formunu da yemiştim, ama bu anlatacağım şekli dilimlenerek sunuluyor.
İÇİNDEKİLER
1 adet patlıcan
1 adet kapya biber
1 orta boy soğan
1 kaşık biber salçası
1 su bardağı göce (ben bir su bardağı bulgura biraz göce ekleyerek yaptım)
Zeytinyağı, isteyen tereyağı
Tuz
YAPILIŞI
Sebzeler sotelenip iyice yumuşatılıyor, sulu bir halde iken içine bulgurlu malzeme ekleniyor. Oldukça sulu bir meyhane pilavı pişiriliyor. Daha sonra tepsiye yayıp, üzeri bastırılarak fırınlanıyor. Dilimlenerek servis yapılıyor. Sıcak ve soğuk olarak yemek mümkün.
MELKİ, ÇINTAR, KANLICA MANTARI
Bu mevsim tam da mantar zamanı. Kanlıca mantarı oldukça kirli bir çeşit olduğu için, diğer mantarların aksine yıkamak gerekiyor. Hatta bu yemeği ilk yediğimde mantarı önce haşlayıp sonra fırınlamışlardı, ama bence haşlamaya hiç gerek yok.
İÇİNDEKİLER
Kanlıca mantarı
Tuz
Un (glütensiz isteyen mısır unu ile yapabilir)
Yağ
YAPILIŞI
Temizce yıkanmış ve parçalara ayrılmış mantar, una bulanır. Üzerine tuz serpilip, biraz yağ eklenerek 180 derecede 20 dakika fırınlanır. İsteyen sarımsak, acı biber gibi eklemeler yapabilir.