Rebiülahir ayından, ayın 13ünde Cemazielevvel ayına geçiş yapacağız. Çünkü Hicri takvim bir ay takvimidir ve 12 Aralıkta Yay burcunda bir yeniay gerçekleşecek, bu ayın dolunayı ise 27’sinde ve yengeç burcunda olacak. Eğer hava açık olursa 14/15 Aralık gecesi en iyi olarak gözlenebilecek, aslında neredeyse bütün bir ay sürecek olan geminid meteor yağmuru var.
Halk arasında Zemheri yani karakış olarak bilinen 2,5 aylık sürecin en soğuk 40 günü de (erbain) Aralık ayının 22’sinden Ocak sonuna kadar devam eder.
Bu ayın en önemli göksel olayı ise elbet yılın en uzun gecelerini (şeb-i yelda) yaşayacağımız ay olmasıdır. Bütün inanışlarda 21-25 Aralık zamanı en uzun gecelerin sona erip, saniyelerle de olsa günün uzamaya başlamasının bayramı yapılır. Paganik inanışa göre Yule bayramı olarak kutlanan bu zaman dilimi, daha sonra Minthra’nın ve ondan sonra da Minthraizme yaygın olarak inanan coğrafyalarda tutunmaya çalışan Hristiyanlıkta İsa peygamberin doğumu ile ilişkilendirilmiştir. Aslında boğa/aslan sembolizmi ile Pers coğrafyasında da mitolojik anlamını bulan bu dönemde asıl kutlanan şey aydınlığın karanlığı artık geri itmesidir. Orta Asya’da bu dönem Nardugan bayramı olarak da kutlanır.
Aralık ayında halk arasında tanımlanmış birçok fırtına söz konusudur, ancak bu yıl normal bir kış geçirmeyeceğimiz şimdiden belli olduğu için bu fırtınaları yazmayacağım. Kar yağmasını ne yer altı sularının, barajların, derelerin dolmasını diliyorum.
Bu aylarda bahçelerde yapılacak çok fazla şey yok, kışlık meyve sebzeleri zamanında tüketmekte fayda vardır. Aralık ayı balık ayıdır, başta hamsi olmak üzere, istavrit, palamut, kefal, torik, uskumru çok güzel olur.